Tuzsér címer
  • VIII. Tuzséri Kastély - és almanap

Írta: Root Adminisztrátor Ekkor: 2014-09-23 08:00

Ferkovics Tibor polgármester ünnepi köszöntője

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Barátaim, kedves Tuzsériak!

Tuzsér Nagyközségi Önkormányzata nevében szeretettel köszöntöm Önöket a VIII. Tuzséri Kastély - és Almanapon, a Lónyay kastély udvarán, amely az idén már számtalan ünnepi, családi rendezvénynek adott otthont. Most ismét eljöttünk együtt ünnepelni településünk legjelesebb napján.

Külön köszöntöm Tuzsér díszpolgárait, testvértelepülésünk képviselőit és a meghívott vendégeket, akik évről évre tiszteletüket teszik falunapi rendezvényünkön, és látják, hogy a nagyközségünkben élők örömmel, összefogva, közösen valósítjuk meg elképzeléseinket.

Szent Pál apostol mondta: „Ne azt keressétek, ami széthúz és megoszt benneteket, hanem azt, ami összeköt.”

Ez a falunapi rendezvény összeköt minket, a közel egy évnyi munka és az elért eredmények összekötnek minket! Az elmúlt évek az építkezések, a felújítások, az újabb beruházások évei voltak Tuzséron. Kemény munkával és odafigyeléssel megújítottuk a település arculatát, a rövidtávú céljainkat elértük: a települést fejlődő nagyközséggé tettük!

Sok feladat vár még ránk ..., de a mai napon azonban álljunk meg egy kicsit és ünnepeljünk, szórakozzunk együtt!

Az év minden napján megvan a lehetőségünk, hogy találkozzunk ismerőseinkkel, de ha máskor nem is, a falunapon biztosan tudunk egy jót mulatni és elfeledni a mindennapi gondokat. A mai nap kikapcsolódás azoknak, akik folyamatosan az élet bármely területén helytállnak, dolgoznak családjukért. Bízom benne, hogy a színes programokon jól érzik majd magukat, és kellemes órákat eltöltve kicsit megpihennek.

Engedjék meg, hogy most a fiatalokhoz szóljak, hisz a nyári hónapoknak lassan vége. Nagyon sok diáknak az élet egy szakaszát zárja le a nyár. Akik sikeresen felvételiztek az iskolákba, azoknak elkezdődik egy új időszak. Nekik azt kívánom, hogy eredményesen zárják a tanéveket és valósítsák meg álmaikat! Azoknak pedig, akik befejezték tanulmányaikat, elkezdődik a nagybetűs élet! Kedves tuzséri fiatalok, találjátok meg a munkában az örömet és álljátok meg helyeteket az életben!

Itt és most, a VIII. Kastély - és Almanapon emlékezzünk a múltunkra és őseinkre, akik hagyományt teremtettek. Emlékezzünk meg azokra, akik Tuzsért alapították. Gondoljunk azokra, akik a legnehezebb időszakokban is itt maradtak és otthont teremtettek gyermekeiknek. Adjunk hálát dédapáinknak, akik iskolát és templomot építettek. Köszönjük meg nagyszüleinknek, hogy lehetőséget adtak nekünk arra, hogy ismerjük egymást, hogy szomszédok lehessünk és szerethessük településünket!

Akik szeretnek itt élni, azok most itt vannak velünk. Annak ellenére, hogy lehetnek éles vitáink, eltérhet gondolkodásmódunk, mégis azt kívánom, hogy senki se tegyen Tuzsér ellen, csak érte és a közösségért! Immár nyolcadik alkalommal érkeztünk el ehhez a naphoz, amire a mazsorettes lányaink indulójára ébredhettünk. Ez a nap a szórakozásé! Ma mindenkinek jól kell éreznie magát!

Kedves Tuzsériak!

Ne zavarjon meg most senkit a politikai, gazdasági csatározások, ne gondoljunk a választásra, és ne engedjük meg, hogy egy ilyen közösségkovácsoló napon az egymás iránti szeretetet, tiszteletet bármi is elrontsa! Mi most szórakozni jöttünk ide! Megvan az ideje annak is, amikor a jó és jobb válaszokat, a mindannyiunkat érintő kérdésekre, megadhatjuk, amikor majd minden felelősségteljes tuzséri polgár dönthet a sorsáról.

A boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van, gondolatainkban és tetteinkben gyökerezik. Mindenkinek hozzá kell tennie valamit képességei és tudása szerint. Úgy érzem, mindenki hozzá is teszi a magáét nem csekély mértékben.

Itt szeretnék köszönetet mondani támogatóinknak, cégeknek, egyéni vállalkozóknak, családoknak támogatásukért, mellyel ők is segítették az önkormányzatot, hogy magas színvonalon valósítsuk meg falunapi rendezvényünket.

És itt szeretném megköszönni csoportjainknak, előadóinknak, segítőknek a munkáját, akik hozzájárulnak a mai nap sikeréhez. Mindannyiuknak köszönöm!

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el.”- írta Jókai Mór.

De még messzire kell jutnunk!

A helybeliek már várták a falunapot, bízom benne, hogy sok család eljön még a nap folyamán. A jó programokat mi biztosítjuk, önök pedig kóstolják a finom bográcsban főtt ételeket! Az ebédhez mindenkinek jó étvágyat kívánok! A délután legyen mindenkié! Kívánok sok erőt, jó egészséget, jó szórakozást! A mai tartalmas nap csúcspontja az esti órákban 20 óra 30 perckor kezdődő tűzijáték lesz.

Találkozzunk ugyanitt, ugyanekkor egy év múlva!

Tisztelt Közönség, kedves barátaim!

Mielőtt kezdetét venné a vigasság, engedjék meg, hogy egy örömteli feladatot teljesítsek! Mint az látható is, már elkezdődött a Kastély szárnyépületében működő Művelődési ház felújítása, melyre 31.750.000.-Ft-ot nyertünk, a Tuzsér Községért Közalapítvánnyal együttműködve.

Ugyanakkor - szintén pályázati támogatásból - elkezdődhet a kastély másik szárnyépületének teljes külső és részleges belső felújítása, melynek eredményeként 30 fős ifjúsági turistaszálló kerül kialakításra, mintegy 35 Milliós költséggel.

Egyidejüleg elkezdődhet a Tisza-parton a volt TÉKISZ üdülő felújítása, melyhez mintegy 14 Millió forint támogatást sikerült nyernünk.

Felkérem Tóth Árpádné kuratóriumi elnököt, valamint a kivitelezési munkákat elnyerő Zombor és Társai Kft ügyvezetőjét, Zombor Krisztián Urat, fáradjanak a nagyszínpadra, írjuk alá közösen a vállalkozási szerződéseket, hogy hétfőn elkezdődhessen a munka, szeretett falunk, Tuzsér épülésére és szépülésére.